Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dan Ahlmark​​​​​​​ om vänsterns moraliska underskott

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Dan Ahlmark​​​​​​​ om vänsterns moraliska underskott

  Dan Ahlmark: Vänsterns moraliska underskott:
  https://www.exakt24.se/vansterns-moraliska-underskott/

 • #2
  Originally posted by Rickard View Post
  Dan Ahlmark: Vänsterns moraliska underskott:
  https://www.exakt24.se/vansterns-moraliska-underskott/
  Artikeln anmärker på att moderna vänstermänniskor lägger stor tonvikt på avsikten med en politisk handling och resonerar att ett dåligt resultat inte är så mycket att orda om ifall bara avsikten är god. Artikeln underlåter att peka ut orsaken till detta fenomen.

  Orsaken till att moderna vänstermänniskor fokuserar så mycket på avsikten är att den morallära de kramar, altruismen, lär oss alla att det är avsikten som räknas. Enligt moralläran altruismen, som omfattas också av samtliga de konservativa och de allra flesta liberala, är en handling som du begår god om bara den avser att gagna någon annan än dig själv.

  Så Stalins massmord framstod som moraliskt "god" eftersom Stalin mördade "inte för sin egen skull utan för folkets skull". Och nazisternas Förintelse syftade till att gagna "inte Hitler personligen utan den tyska Nationen". Och när den katolska Inkvisitionen torterade kättare till döds hette det att det var en moraliskt oklanderlig handling därför att tortyren syftade till att rädda offrens själar från att brinna i evigt i Helvetet". Moralläran altruismen kan rättfärdiga de mest vedervärdiga handlingarna genom att ersätta frågan om "Vad är handlingens natur?" med "Vem avser handlingen att gagna?"

  För att nedkämpa den moderna vänstern måste vi således göra upp med moralläran altruismen. Vi måste lära oss att det är moraliskt gott att agera själviskt. Vi måste skaffa oss en bättre, mera rationell morallära. Om vi fortsätter att krama altruismen kommer vi bara att spela in i den moderna vänsterns händer.

  Comment

  Working...
  X