Announcement

Collapse
No announcement yet.

Politiker ska sona sina brott, Birgitta Dahl!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Politiker ska sona sina brott, Birgitta Dahl!

  Givetvist skall även toppolitiker inte stå över lagen. Även medlemmar och f.d. medlemmar av den svenska regeringen ska kunna ställas till ansvar när de bryter mot lagen.

  På 1980-talet var det två regeringsmedlemmar som bröt mot lagen å det grövsta. Det var statsminister Olof Palme och biståndsminister Birgitta Dahl som gjorde sig skyldiga till brottet medhjälp till mord. Så här gick det till. I början av 1980-talet började de svenska massmedierna uppmärksammma vidrigheterna som pågick i samband med skogsprojektet Bai Bang i Vietnam. Den vietnamesiska regimen kidnappade oskyldiga vietnamesiska kvinnor och skickade dem till Bai Bang. Där tvingades de att slita ute i djungeln med att hugga ner träd med handhållna redskap (motorsågar saknades i Vietnam på den tiden). Detta var givetvist ett väldigt tungt arbete för mestadels klena kvinnor. Som inte ens fick tillräckligt med mat och som fick nada medicinskt vård. Dessa stackars kvinnor drabbades av undernäring, malaria och annat elände. De plågades ihjäl medan de fungerade som slavarbetare åt den vietnamesiska regeringen.

  De svenska massmediernas skriverier besvärade Palme och Dahl. Sverige finansierade i stor utsträckning Bai Bang-projektet med biståndspengar. De borgerliga politikerna snackade i försiktiga ordalag om att dra in biståndet. Palme och Dahl ryckte då ut till Bai Bang-biståndets försvar. Palme och Dahl ville att Sverige skulle bannemig fortsätta att finansiera "utvecklingen" i Vietnam med biståndspengar. Slavarbete som "utveckling" med andra ord. Palme och Dahl hade säkert läst i tidningarna om att slavarbetarna vid Bai Bang plågades ihjäl. Men ändå slogs de för ett fortsatt svenskt stöd till Bai Bang-projektet. Palme och Dahl gjorde sig därmed skyldig, med berått mod, till medhjälp till mord (den vietnamesiska regeringens mord på oskyldiga kvinnor).

  Olof Palme finns inte längre i livet. Så det är för sent för att ställa honom till svars för sitt brott. Men Birgitta Dahl - hon lär leva ett bekvämt liv på sin väl tilltagna pension efter en lång karriär som yrkespolitiker. Vore det inte klädsamt om Birgitta Dahl äntligen ställdes inför rätta, dömdes för brottet medhjälp till mord och fick sedan spendera resten av sitt liv bakom galler?
  Last edited by henriku; 01-12-2020, 01:35 PM.

 • #2
  Ett lästips är boken Den dubbla resan av Elina Eriksson som publicerades 1988:
  https://www.contra.nu/shop/bocker/el...-dubbla-resan/

  Här finns en recension av Fredrik Runebert:
  http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=1318

  Boken är "... en personlig skildring av ett biståndsarbete i Vietnam efter Vietnamkriget. Författaren är sociolog, en unik sådan, hon är nämligen inte vänsterinriktad. Hon var efter Vietnamkriget, tillsammans med sin man, med i ett biståndsprojekt som tillsammans med företaget Bai-Bang byggde upp en stor ståtlig massafabrik som inte ens hade en motsvarighet i Sverige. Detta trots att det inte fanns några garantier för att man skulle kunna transportera träd till massafabriken på grund av dålig infrastruktur och politiska maktspel. Man hade alltså ett biståndsprojekt där man byggde upp en massafabrik, i ett skakigt kommunistland, som man inte hade råd att bygga upp i Sverige. Hur tänker man då? Hur många skattepengar har gått till dylika projekt? Är det detta mina föräldrars föräldrar har arbetat för?
  Sedan hade inte vietnameserna någon nytta av en fabrik som de på grund av otillräcklig kompetens inte kunde förvalta. Infrastrukturen var urusel och de vägar som byggdes anpassades efter militära strategier. Varför byggde man upp en fabrik innan man hade byggt upp infrastrukturen? Innan man hade utbildat människor i självständigt tänkande? Empowerment!? Varför satsade man på ett projekt som inte leder till att befolkningen kan bygga upp egna företag? Bai-Bangprojektet gick bara ut på att imponera med svenskt kunnande och sedan låta kommunisterna få ta del av den teknik som Sverige innehade. Visst är industrialisering ett viktigt steg för att höja välfärden men det måste ske i rätt ordning. Man börjar inte med att slå upp en stor fabrik i ett kommunistland. Man borde ha börjat med att utbilda och hjälpa befolkningen att klara sig på egen hand."  Comment


  • #3
   Hej Filip,

   Jag tycker att det *alltid* är fel att "bygga upp" ett vidrigt förtryckarsamhälle. "Utveckling medelst slavarbete" (som vid Bai Bang-projektet) är en logisk självmotsägelse (åtminstone om man inte är en inbiten socialist).

   Här är en *riktigt* bra bok om hur "utveckling" går till i ett socialistiskt samhälle "East Minus West Equals Zero" av Werner Keller. Denna bok är ett historiskt verk som presenterar massor av okända historiska detaljer om hur det gick till när västerländska kapitalister och affärsmän lurades till att industrialisera Sovjetunionen åt kommunisterna under 1920-talet och 1930-talet. Boken skrevs ursprungligen på det tyska språket då Werner Keller var en västtysk historiker. Jag innehar en översättning till engelska av boken (Jag fick tag på boken genom en postorderhandel som fick tag på ett begagnat exemplar åt mig. Det var inte alldeles lätt att få tag på boken. Men det var värt besväret!)

   Comment


   • #4
    Henrik; du har rätt i det du har skrivit om Bai Bang-projektet i Vietnam. Det är dock inte det enda kommunistiska brott som Birgitta Dahl har stöttat.

    Birgitta Dahl förnekade folkmordet i Kambodja i hela nitton år, innan hon äntligen gjorde avbön. Och då skrev hon i DN att det borde finnas nåd för henne. Riksdagens ledamöter gick på det och valde henne -- trots att de kände till hennes förintelseförnekelse -- som talman i två fyraårsperioder.

    Jag anser att Riksdagens val av talman var lika tokigt som det skulle ha varit om de hade valt en nationalsocialistisk f.d. förintelseförnekare som talman. Sådant bör inte ursäktas eller ignoreras.

    Jag håller dock inte med dig om att Dahl eller andra svenska politiker som var medskyldiga till att understödja kommunistiska folkmord etc. bör ställas inför rätta för det. De bör bara inte belönas för att de har burit sig illa åt. Deras agerande har ju inneburit att miljoner människor har förslavats och förtryckts.

    Däremot finns det många kommunistiska krigsförbrytare, dvs. sådana som har beordrat eller utfört övergrepp, som borde ställas inför rätta.
    https://www.debattsidan.nu/forum/tip...ot-kommunismen

    Comment


    • #5
     Men Filip - håller du inte med mig i sakfrågan. Birgitta Dahl har ju begått ett regelrätt brott emot lagen - "medhjälp till mord" är namnet på brottet (Det finns ett sådant brott i brottsbalken - det går att slå upp.)! Ska hon få löpa bara därför att hon begick dådet i egenskap av minister i en regering?

     Jag tycker rent allmänt att lagen skall gälla för alla - mäktiga politiker också . Även om de sitter, eller har suttit, i regeringen!
     Last edited by henriku; 01-26-2020, 05:45 AM.

     Comment


     • #6
      Jag förstår ditt resonemang Henrik, och jodå... jag håller på principen att lagen ska gälla lika för alla. Det anser jag rentav vara den första rättsstatsprincipen.

      Men... människor som medverkar till mord går fria över hela världen, inkl. här i Sverige. Det är så den lagen i regel tillämpas när det gäller sådana brott som massmord. Det gäller t.ex. för nästan alla dem som bidrog till nationalsocialisternas förintelse av judar också. Personer som var lägervakter (och som alltså hindrade judar från att fly), dömdes inte för medhjälp till mord. I Nürnbergrättegångarna dömdes enbart personer som antingen hade beordrat mord (och andra övergrepp) eller hade begått mord (och andra övergrepp). Efter Nürnbergrättegångarna dömdes efterhand flera andra personer i Tyskland för krigsförbrytelser, men enligt de samma principerna. Så fortsatte det tills 1985, då John Demjanjuk dömdes för medhjälp till Förintelsen. Men, de flesta andra medhjälparna gick fortfarande fria och praktiken i fråga var omtvistad, tills helt nyligen. För inte så länge sedan dömdes en man i en tysk domstol som _enbart_ hade agerat som medhjälpare. Han är känd under namnet "Bokföraren i Auschwitz". Rättegången mot honom påbörjades den 21 april 2015. Och han blev den förste personen som i en tysk domstol dömdes som medhjälpare till Förintelsen, så specifikt som det målet drevs. Det fanns amerikanska jurister med i bilden, som stenhårt argumenterade för den principen. Och bevisningen i fallet bestod främst av medhjälparens egen och öppna redogörelse. Han erkände medhjälperiet till hundra procent. Och försvaret gick helt enkelt ut på att han inte borde dömas för det, och allt de gjorde vara att hänvisa till rättspraxis.

      Jag håller med dig i ditt resonemang om rättvisa. Men... om det ska omsättas i praktiken så ska det göras till just 100% och överallt så, för alla människor som någonsin och någonstans har agerat som medhjälpare till mord. Så, det är just rättslikhetsprincipen jag åberopar. (Begreppet "rättslikhet" har jag själv myntat, som ett begrepp som står för innrehållet i den juridska termen "likhet inför lagen".)

      Se förövrigt i tips-forumet. Jag omnämnde där ett nytt initiativ som har tagits för att ställa kommunistiska krigsförbrytare inför rätta. Och de förbrytare det då i första hand gäller har begått grymma handlingar och går trots det fria. Att sätta en person som Birgitta Dahl bakom lås och bom kommer då en bit längre ner på listan...

      Comment


      • #7
       Jo, att röja upp I politikens moraliska och juridiska träsk vore ett sisyfos-arbete. Värre än de "Augaan stables" som man skulle kunna säga på engelska. Så mycket elände dålig filosofi kan ställa till med!
       Last edited by henriku; 01-12-2020, 01:41 PM. Reason: Jag korrigerade ett par stavfel.

       Comment


       • #8
        Jag undrar om det inte vore påkallat att straffa Birgitta Dahl ändå - trots att många andra politiska bovar går fria?

        Vi avstår ju inte, eller vi bör i alla fall inte avstå från, att straffa somliga brottslingar trots att åtskilliga brottslingar lyckas undgå att åka fast? När ett kriminellt gang genomför ett bankrån - om hälften av deltagarna i rånet råkar komma undan - då bör vi väl ändå sätta de deltagare i bankrånet som åkte fast hamna bakom galler ändå?
        Last edited by henriku; 01-26-2020, 05:45 AM.

        Comment


        • #9
         Ja, jo... någonstans ska man ju börja...

         För 20 år sedan skrev jag den här artikeln:
         http://debattsidan.com/w006.html

         Jag stöttade där Simon Wiesenthal-centrets krav på att brottet mord inte skulle preskriberas. Jag fick faktiskt, via ombud, ett positivt svar från dåvarande statsministern Göran Persson. Och lagen ändrades efter några år precis så som jag föreslog.

         Jag skrev också två artiklar 1999 om hur förskräckligt det var att Riksdagen (inkl. de flesta borgerliga politikerna) hyllade Birgitta Dahl:
         http://debattsidan.com/w001.html
         http://debattsidan.com/w002.html


         Jag tyckte då att det var ett rimligt krav att Riksdagen skulle sluta hylla henne, och det tycker jag i princip fortfarande. Riksdagen skulle kunna anta ett slags uttalande om att det är beklagligt att en person som Birgitta Dahl fick lov att bli talman för vårt parlament. (Björn Söder har, med rätta, kritiserats i spaltkilometer i pressen. Men hans sjuka uttalanden mot samer och judar är ju mindre än ett myggstick i förhållande till de saker Dahl har gjort.)


         Comment


         • #10
          Originally posted by henriku View Post
          När ett kriminellt gang genomför ett bankrån - om hälften av deltagarna i rånet råkar komma undan - då bör vi väl ändå de deltagare i bankrånet som åkte fast bakom galler ändå?
          Den analogin haltar dock. De kommunistiska och nazistiska mördarna som går fria gör det ju inte för att de har lyckats komma undan genom att fly. De går fria därför att rättssystemen inte bryr sig om att agera mot dem.

          Comment


          • #11
           Svenska Riksdagen kan väl kräva via diplomatiska kanaler att de kommunistiska och nazistiska mördarna skall straffas - och sedan själv fungera som ett föredöme genom att straffa mordmedhjälparen Birgitta Dahl?

           Comment


           • #12
            Riksdagen kan ändra på lagarna och stifta nya. Om det då går att processa mot bl.a. Birgitta Dahl så kan rättsväsendet ta itu med det.

            Comment


            • #13
             Jag måste tillstå att jag har av misstag begått historieförfalskning i mitt inlägg längst upp i denna debattråd.

             Jag har nyligen upptäckt att mitt minne spelade mig ett spratt. Birgitta Dahl var ingalunda någonsin biståndsminister under 1980-talet. Birgitta Dahl var energiminister - och saknade således något formellt ansvar för Sveriges ekonomiska stöd till BaiBang-projektet. Det var Lennart Bodström samt Lena-Hjelm Wallén som fungerade som biståndsministrar under den socialdemokratiska regeringstiden fr.o.m. 1982 t.o.m. slutet av 1980-talet. Så Bodström och Wallén är tillsammans med Palme de skurkar som förtjänar att straffas för u-hjälpen till BaiBang-projektet.

             Jag ber om ursäkt för mitt slarv. Det hade varit en enkel sak att kolla upp den här saken med en sökmotor innan jag skrev inlägget som startade denna debattråd - istället för att endast lita på mitt felbara minne!

             Comment

             Working...
             X