Announcement

Collapse
No announcement yet.

Somalia - nyliberalernas idealsamhälle?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Somalia - nyliberalernas idealsamhälle?

  Jag undrar – utgör inte dagens Somalia egentligen nyliberalernas idealsamhälle?

  Nyliberalerna säger att de vill ha frihet. Och de säger att frihet uppstår så snart man avskaffar staten. När det inte finns någon stat som begränsar medborgarnas möjligheter att göra precis vadsomhelst de vill – då råder det frihet, enligt nyliberalernas pladder.

  Nå – det finns knappast någon statsapparat i dagens Somalia! Så är inte då dagens Somalia nyliberalernas idealsamhälle förverkligat?

  I Somalia får den enskilde medborgaren göra precis vad hon vill – råna, röva, mörda, våldta o.s.v. – om bara någon annan inte slår ihjäl henne först. I dagens Somalia råder det m.a.o. anarki - d.v.s. det samhälls-”system” där det inte finns någon stat alls som upprätthåller någon lag och ordning.

  Och nyliberalerna vill verkligen ha anarki och inte kapitalismen. Sådana ledande nyliberala teoretiker som Murray Rothbard och David Friedman har uttryckligen argumenterat på det här viset. (Det följande är inte ett äkta, ordagrant citat, det är endast en illustration av huvuddraget i deras resonemang): ”Eftersom friheten blir större när staten blir mindre, säger vår logik att friheten blir allra störst när det inte finns någon stat alls.”

  Men vill nyliberalerna verkligen ha ett våldssamhälle av det slag som faktiskt existerar i dagens Somalia? Tja, ställ dig själv frågan: Om nyliberalerna faktiskt inte vill ha det somförhindrar att våldet härjar fritt – d.v.s. om de inte vill ha en stat som upprätthåller en polisstyrka och ett system av domstolar, som håller våldet i schack – är det inte då bara rimligt att anta att de faktiskt önskar sig det där våldet?

  Vad skulle då kunna föranleda dem till att önska en orgie av våld? Tja, förstörelselusta förstås.

  Här är den amerikanska nyliberalismens anfaders, d.v.s. Murray Rothbards kommentar till kommunisternas maktövertagande i Vietnam år 1975 – ”What is inspiring to Libertarians [d.v.s. nyliberaler] is to actually see the final and swift disintegration of a State . . .” (Detta är ett odagrant citat från den amerikanska tidskriftenReason, juli 1975, citerat av Peter Schwartz i essäen Libertarianism: the Perversion of Liberty, publicerad av The Ayn Rand Institute www.aynrand.org ). Så Murray Rothbard, som är respekterad av massor av nyliberaler för att han anses vara nyliberalismens främsta teoretiker, tyckte att ett kommunistiskt maktövertagande - ett maktövertagande som ledde till massmord och landsomfattande slaveri - varinspirerande! Varför? Bara därför att det innebar kollapsen av en statsapparat (d.v.s. kollapsen av Sydvietnams statsapparat - som faktiskt var ett mycket mindre ont än kommunisternas statsapparat).

  Essensen av nyliberalismen äralltså nihilismen, d.v.s. förstörelselusta (Mera om detta här: Vad är avundsjuka? ). Och då är det bara naturligt att de riktigt ”djupa”, d.v.s. äkta, nyliberalerna välkomnar våldets utbredning i samhället. Ty vad kan åstadkomma mera förstörelse än en fullständigt ohämmat våldsutövning?

  Nu kan man förstås påpeka att i stort sett inga nyliberaler från västländerna vallfärdar till Somalia för att ”njuta” av våldet. Nej, nyliberalismen är en skrivbordsideologi. Nyliberalerna tycker om att spinna sina teorier hemma i sina trygga studiekammare vid universitetens elfenbenstorn. Och de tycker antagligen om att läsa om våldet i Somalia i tidningarna. Och de kanske rentav myser när de ser det brutala våldet i Somalia på TV. Men de är för fega och ynkliga för att viljasjälva vistas mitt i våldsamheterna. De skulle ju kunna bli illa skadade om de gjorde det! Anarkin i praktiken skulle göra ont!

  Men Somalia är faktiskt framtidssamhället. Om nyliberalerna får bestämma. Om nyliberalerna lyckas erövra makten - då kommer hela världen snart att se ut som dagens Somalia. D.v.s. alla kommer att försöka slå ihjäl alla. Det spelar ingen roll att nyliberalerna egentligen vill själva slippa bli slaktade. När man avskaffar statsapparaten blir en orgie av slaktande resultatet likväl.

  Så när nyliberalerna pladdrar om anarkins underbara ”frihet” – tänk på anarkinsSomalia!
  Last edited by henriku; 01-25-2020, 02:11 PM.
Working...
X