Announcement

Collapse
No announcement yet.

Försvarets andel av BNP

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Försvarets andel av BNP

  I går, söndagen den 12 januari, höll Ulf Kristersson ett tal vid Folk och Försvars rikskonferens. Han kritiserade regeringen för att det senaste försvarsanslaget inte har värdeförsäkrats och därför är nästan 9 miljarder för lågt. Kristersson kräver att försvarsanslaget ska nå upp till 1,5% och han utlovar därför att Moderaterna ska satsa 93 miljarder på försvaret i deras budgetmotion. Denna kritik är visserligen berättigad, i sig. Men moderaternas satsning är ändå för låg.

  Donald Trump har krävt att NATO-medlemmarna ska satsa 2% av BNP på försvaret, och därför bör ett land som aspirerar på att bli en fullvärdig NATO-medlem lägga ribban lägst just där. Att moderaterna fortfarande vill verka för ett svenskt NATO-medlemskap framgår tydligt av Kristersons tal: "Allt fler blir dessutom övertygade om att våra nuvarande samarbeten skulle bli ännu mer värdefulla, om Sverige också blev fullvärdig medlem av Nato. Den uppfattningen delar vi med Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna."

  Moderaternas försvarspolitik har tidigare varit undermålig. Både socialdemokraterna och moderaterna har del i skulden för nedrustningen. Att moderaterna numera är på offensiven och vill reparera skadorna är bra. Men inte nog. Ribban måste höjas. Alla partier som önskar ett svenskt NATO-medlemskap bör engagera sig hårdare för det. Vi måste argumentera och driva opinionsbildning! Och vi måste ta oss samman och kräva att försvarsanslaget höjs till minst 2% av BNP.

  Kristerssons tal finns i pdf-format här: http://cdn.moderat.se/caa7af5f-d184-...2020-01-12.pdf

Working...
X