Announcement

Collapse
No announcement yet.

Demokrati är inte idealet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Demokrati är inte idealet

  Så gott som samtliga svenskar tar det för givet att ”demokratin” är det politiska idealet. De har fel. Det politiska idealet är kapitalismen.

  Demokrati betyder majoritetsstyre. Demokrati vilar på uppfattningen att majoritetens vilja är måttstocket på rätt och fel. I en äkta demokrati skall staten alltid göra majoritetens vilja – vad det än är som är majoritetens vilja. Så i en äkta demokrati är det fritt fram för majoritetsförtryck.

  Om en majoritet av folket röstar för ett förbud mot kärnkraften bara måste en demokrati förbjuda kärnkraften. Om en majoritet av folket röstar för att staten skall lägga beslag på 99% av de rikas pengar bara måste den demokratiska staten göra det. Om en majoritet av folket röstar för att den lilla minoriteten judar skall gasas ihjäl i koncentrationsläger måste den demokratiska staten göra det. Annars råder det ju något annat än just majoritetsstyre!

  Nu kommer förstås en vän av demokratin att invända att ”Sverige är ju idag en demokrati. Och ingen i Sverige skulle finna sig i att den svenska staten gasade ihjäl judarna. Så henriku angriper bara en nidbild av demokratin i detta inlägg.”

  Tja – dagens Sverige är tack och lov inte en fullständig demokrati! Majoritetsstyret i Sverige är inte alldeles oinskränkt. Majoriteten i dagens Sverige tillåts att sno de rikas pengar genom de progressiva skatterna. Men majoriteten i dagens Sverige tillåts inte att ge staten i uppdrag att genomföra massmord på minoriteter som judarna.

  Det som är bra med dagens Sverige är att majoritetens vilja är i alla fall i viss mån inskränkt. Tack och lov har vi inte obegränsad demokrati i Sverige. Staten i dagens Sverige får inte göra vad som helst som faller den demokratiska majoriteten in.

  Kapitalismen är det sociala system där statens enda funktion är att skydda individens rättigheter. Det innebär att staten upprätthåller ett rättsväsende som skyddar de enskilda medborgarna mot brottslingar, och ett militärt försvar som skyddar medborgarna mot eventuella utländska angripare. Men staten får inte ägna sig åt några andra uppgifter överhuvudtaget i det kapitalistiska samhället.

  Staten tillåts helt enkelt inte av författningen att kränka någon enskild medborgares rätt till liv, frihet och egendom – oavsett hur mycket en majoritet än vill det. De politiska ledarna väljs i fria val – men de får inte lov att göra vad som helst som deras väljare råkar vilja att de ska göra. Det förbjuder författningen.

  Dagens Sverige är alltså en blandning av demokrati (d.v.s. majoritetsstyre) och kapitalism (d.v.s. en begränsad statsmakt). Tack vare inslaget av demokrati har vi omfattande inslag av ofrihet i landet – t.ex. konfiskatoriska skatter, obligatorisk värnplikt, socialiserad sjukvård, kommunala skolor, socialiserade pensioner o.s.v. Men tack vare inslaget av kapitalism har vi också en omfattande frihet – t.ex. får vi läsa vad vi vill, bosätta oss var vi vill, resa vart vi vill o.s.v.

  Demokrati är strängt taget en form av diktatur. Med majoriteten som diktator. En demokrati är ett samhälle där nävrätten härskar. Majoriteten förmår ju alltid att driva sin vilja igenom därför att ”de mångas gäng” är större och därför starkare än ”de fås”. Vi borde därför begränsa statens makt i Sverige mycket mera än vad vi redan gör idag. Så att vi fick ett helt fritt samhälle.

  För att åstadkomma det målet måste vi först förkasta den filosofiska idén som ligger till grund för demokratin. Den idén är den kollektiva subjektivismen. D.v.s. idén att det är kollektivets påstådda vilja som avgör vad som är rätt och fel.

  Sanningen vi måste omfatta är den att det är den objektiva verkligheten som avgör vad som är rätt och fel. Inte någon människas, eller grupp av människors, subjektiva nyck. I ett fritt samhälle får varje vuxen individ bedöma verkligheten själv efter egen bästa förmåga, och sedan handla därefter – på eget ansvar. Det är ett av de starkaste argumenten för kapitalismen.
  Last edited by henriku; 05-31-2021, 07:51 AM.
Working...
X