Announcement

Collapse
No announcement yet.

Gå inte på miljörörelsens klimatbluff!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • Gå inte på miljörörelsens klimatbluff!

  Man ska inte tro på allt som står i tidningarna. Inte ens om det står i tidningarna varje dag.

  Ett exempel är det som kallas för ”den hotande växthuseffekten”. De flesta journalister och tidningar verkar ta det för givet att miljörörelsens påståenden i denna fråga är bevisade vetenskapliga fakta.

  De gröna säger att mänsklighetens eldning med fossila bränslen som olja kommer att orsaka en global uppvärmning med katastrofala konsekvenser. Teorin är att förbränningen av fossila bränslen ökar halten av koldioxid i atmosfären, att denna koldioxid kommer att minska utstrålningen av värme från jorden, att jordens klimat då kommer att bli varmare och att det då blir ofantliga översvämningar och ökenbildningar som utplånar en stor del av livet på planeten.

  Men det mesta av denna teori är obevisad, fast det skulle man knappast ana om man bara läste vanliga dagstidningar.

  Det är visserligen sant att förbränning av kol, olja och naturgas innebär att koldioxid bildas och släpps ut i atmosfären. Men klimatet behöver inte bli varmare för det. Om koldioxiden initialt börjar höja lufttemperaturen kan mera havsvatten avdunsta och leda till en ökad molnbildning. Molnen kan sedan reflektera mera av solens strålning tillbaka ut i rymden – så att jordens temperatur slutar öka eller t.o.m. börjar sjunka.

  Det finns även andra klimatologiska mekanismer som kan hindra en ökning av koldioxidutsläppen från att orsaka en global uppvärmning.

  Det finns faktiskt säkert bevis för att det inte råder ett så enkelt samband mellan koldioxidhalten i atmosfären och jordens temperatur som den de gröna brukar torgföra. Det beviset är att det har funnits tider i jordens historia då koldioxidhalten i atmosfären var lägre än den är idag – men då klimatet likväl var varmare. T.ex. för bara ca 1.000 år sedan var jorden mellan en och två grader varmare än den är idag – trots att atmosfärens koldioxidhalt då endast var ca. tre fjärdedelar så stor som idag!

  Det går således inte att säga att en mindre halt koldioxid i atmosfären nödvändigtvis ger ett svalare klimat – och att mera koldioxid i atmosfären nödvändigtvis innebär ett varmare klimat.

  Däremot går det att säga att jordens medeltemperatur har gått både upp och ner otals gånger förut i jordens historia, beroende på mängder av olika naturliga faktorer – som inget med människans aktiviteter hade att göra. Några av faktorerna ifråga är jordens avstånd från solen, solens luminositet, vulkanutbrott på jorden, förändringar i havsströmmarna och förändringar i jetströmmarna i stratosfären. Det finns säkert många flera relevanta faktorer som kan spela in.

  Att införa ett stopp för koldioxidutsläppen kommer inte att resultera i ett stabilt klimat. Klimatet kommer att förändras gång på gång i framtiden ändå, beroende på naturliga faktorer – precis som har skett under hela jordens historia förut.

  De klimatförändringar som vi i framtiden kan förvänta oss att orsakas av naturliga faktorer kan vi klara av om vi ser till att ha en fri och därför stark ekonomi i världen. Men vi kommer inte att klara av påfrestningarna som naturen utsätter oss för om vi stryper ekonomin genom att tvångsstoppa användningen av fossilbränslen. Om vi gör som miljörörelsen vill att vi ska, och lagstiftar bort de fossila bränslena, då blir vi återigen för fattiga och svaga för att kunna värna oss mot naturens egna katastrofer – typ översvämningar, torkperioder, missväxter, epidemier o.s.v.

  Människans liv blir bättre, längre och tryggare i ett industrisamhälle med fossilbränslen än i ett natursamhälle utan.
  Last edited by henriku; 12-31-2020, 05:09 PM.
Working...
X