DEN VILJESTYRDA INTELLIGENEN – BELÄGGEN - DEL 1
Jag har i en tidigare essä presenterat innehållet i min teori om ” den viljestyrda intelligensen ”. Det innehållet kan sammanfattas så här:
Den faktor som begränsar intelligensen hos den överväldigande majoriteten av människorna är deras fria vilja - inte generna eller miljön. Så det som förklarar människornas intelligens är i nästan samtliga fall deras egen fria vilja. Det är endast minoriteten människor som har utvecklat ett aktivt intellekt i den tidiga barndomen som kanske inte hade en chans att utveckla en ännu högre grad av intelligens än vad de har gjort. För nästintill samtliga medlemmar av mänskligheten gäller att de skulle kunna höja graden av sin egen intelligens i betydlig utsträckning om bara de brydde sig göra den erforderliga ansträngningen.
”Den viljestyrda intelligensens teorin” skiljer sig från ”den viljestyrda geniets hypotesen” på så vis att den senare gör ett starkare, mera extremt påstående – nämligen att samtliga medlemmar av mänskligheten som föds med en normal hjärna (m.a.o. denna hypotes gäller inte för t.ex. människor som har oturen att föddas med Down´s syndrom eller dylika handikapp) besitter vid födseln potentialen att utvecklas till ett geni som vuxen om de väljer att utveckla ett aktivt intellekt tidigt i barndomen ochom de sedan behåller sitt aktiva intellekt livet ut. (Denna hypotes saknar belägg – så den är egentligen bara en spekulation. Och en förhoppning!) Teorin däremot, understöds av en del belägg. [Not 1]
BELÄGGENS KUNSKAPSTEORETISKA FÖRUTSÄTTNINGAR
För att en vetenskapsman, eller i förekommande fall en intelligent lekman, ska kunna inducera en teori från verkligheten – måste hon varsebli beläggen själv. En rapport från någon annan människa om hennes påstådda varseblivningar duger inte. Ta exemplet Galileo. Galileo grundade sin induktion om att samtliga kroppar faller mot marken i samma takt, bortsett ifrån luftmotståndet (eller vattnets motstånd om de faller genom vatten, o.s.v.), från sina egna varseblivningar. Galileo lär ha släppt järnkulor som var olika tunga från en höjd och observerade att de lättare järnkulorna slog i marken samtidigt som de tyngre [Det finns olika uppgifter om detta, men klart är i alla fall att Galileo faktiskt utförde empiriska experiment av något slag om fallande kroppar.]. Galileo litade endast till sina egna varseblivningar. Vetenskapens utveckling hade fördröjts om Galileo blint hade litat på Aristoteles´ uppgift att tyngre objekt faller till marken fortare än lätta gör.
Så – för att jag ska kunna inducera den viljestyrda intelligensens teorin från verkligheten måste jag lita mig till mina egna personliga varseblivningar - inte någon annan människas rapporter om sina förmenta varseblivningar.
Vilka sorters varseblivningar skulle kunna komma ifråga? Eftersom min teori går ut på att ett fritt val - d.v.s. en händelse i en människas medvetande - orsakar vederbörandes intelligens, duger endast empiriskt belägg som är hämtad från någon människas medvetande.
Men – det enda medvetandet som en enskild människa kan varsebli direkt (medelst introspektion) är hennes eget. Så – jag befinner mig i den situationen att det enda empiriska fallet av viljestyrd intelligens ”in action” som jag kan förlita mig på är det som inträffade i mitt eget medvetande!
Det skulle inte vara möjligt för mig att anordna experiment med hundratals subjekt där jag mätte subjektens respektiva intelligens och frågade dem om vilka fria val de hade gjort och sedan slöt mig till en slutsats om valens samband med vederbörandes intelligens. Därför att - om jag frågade subjekten om de hade valt att utveckla ett aktivt eller ett passivt intellekt – hur skulle jag veta säkert att de svarade sanningsenligt?
Så – min teori bygger på ett och endast ett empiriskt fall. Nämligen mitt eget. Det ligger i min teoris natur att den omöjligen kan understödjas av mera än ett enda empiriskt fall i verkligheten. Och – jag kan aldrig någonsin göra min teori objektivt sannolik för någon endaste annan människa. Därför att när jag berättar om mina belägg för andra – hur ska de kunna veta säkert att beläggen verkligen finns/har funnits? (Kom ihåg att beläggen består uteslutande av händelser i mitt eget medvetande.)
Så antagligen kommer jag för alltid att förbli den enda individen som är övertygad om att min teori är sann (förutom om någon annan individ råkar inducera samma teori utifrån händelser i sitt medvetande). Jag har inte en snöbolls chans i helvetet att bevisa min teori för någon annan människa. Jag klarar inte ens av att bevisa min teoris riktighet för mig själv – då ett enda empiriskt fall inte duger som bevis! Min teori är dömd till att förbli endast möjligen - men med stor sannolikhet (i mina egna ögon) - överensstämmande med verkligheten. Den är dömd att för alltid bli en obevisad teori.
BELÄGGEN
OK, till saken. Vad består då mina empiriska belägg av?
Tanken att självaste intelligensen kunde vara viljestyrd slog mig för första gången då jag höll på att skriva en bok för ca. tio år sedan. Boken handlade om filosofi och psykologi. Titeln på boken var ”Bad Philosophy as a Cause of Psychosis” (boken var skriven på engelska och är ej utgiven ännu). Denna bok presenterade min idé att inflytandet av dåliga (d.v.s. felaktiga) filosofiska idéer på en persons liv kunde få vederbörande, i extrema och ovanliga fall, att utveckla en psykos. Jag använde mitt eget fall som empiriskt exempel och belägg. Jag led av schizofreni (d.v.s. en psykos) då jag var 18 och 19 år gammal. Jag var inskriven på Ulleråkers mentalsjukhus utanför Uppsala under en period på sammanlagt 15 månader under åren 1972 och 1973. Jag anser att min psykos orsakades av det skadliga inflytandet som ett antal falska filosofiska idéer, som jag hade matats med i skolan och i hemmet under barndomen, hade haft på min tillvaro.
När jag skrev ovannämnda bok började jag med att skriva ett långt autobiografiskt första kapitel, för att ge läsaren empiriskt underlag för min teori. Jag fick givetvis blicka tillbaka på mitt långa liv då jag skrev detta kapitel. Och då, när jag överblickade mitt tidigare liv och mindes händelser i min ungdom, slog det mig. Mina fria val då jag var ung hade haft en stor inverkan på mina efterkommande intellektuella prestationer som vuxen!
Det var enkannerligen två händelser i mitt medvetande som jag mindes och som orsakade att jag kom på min viljestyrda intelligensens teori.
DET FÖRSTA EMPIRISKA BELÄGGET
En händelse inträffade då jag var 13 år gammal och levde i USA. Jag kom ihåg att jag hade stått framför min bästa väns hus på våren eller sommaren av året 1967. Det var under eftermiddagen. Det var varmt och soligt. Jag hade knackat på hos min bästa vän därför att jag hade velat leka. Men ingen hade varit hemma. Så nu stod jag ensam utanför vännens hus och råkade börja fundera. Jag hade nämligen ingenting bättre att göra just då.
Jag tänkte på något som jag hade hört i söndagsskolan i den lokala lutheranska kyrkan. Pastorn som hade undervisat oss hade berättat om den kristna skapelsemyten – den där historien om att Gud hade skapat hela universum ur ett tomrum på bara sex dagar. (På den sjunde dagen vilade Gud istället för att fortsätta skapa, enligt berättelsen.) Jag funderade. Jag tänkte till mig själv ”Ingenting är ingenting. Den har inga attribut. Vilken del eller attribut av ingenting skulle kunna ge upphov till ljuset? Vilken del eller attribut av ingenting skulle kunna ge upphov till vattnet? Vilken del eller attribut av ingenting skulle kunna ge upphov till djuren och människan? Svaret slog mig efter en stunds funderande. Ingenting är just ingenting ! Den kan bara inte vara en orsak till någonting. Det som är bara är. Och det som inte är, är precis inget. Det existerar inte. Det som existerar kan inte uppstå ur en avsaknad av existens. Existensen bara är. Det är helt enkelt bara en ”brute fact” (som man skulle uttrycka det på engelska) att vårt universum existerar. Och vi kan inte förklara universums existens med referens till något utanför existensen - d.v.s. med referens till något som inte existerar.
Jag hade upptäckt existens axiomet oberoende av den grekiska filosofen Parmenides vid den späda åldern av 13! Jag kände en vag stolthet över min intellektuella bedrift. Men – jag såg ingen större signifikans hos min upptäckt. Jag tänkte till mig själv att jag hade kommit på ett utmärkt argument emot religion. Men jag följde inte upp min bedrift. Efter min upptäckt av existens axiomet lade jag av med att fundera över ”djupa” filosofiska frågor under många år. Det - mitt fria val att inte fundera vidare - det kan ha varit förklaringen till min modesta grad av intelligens under tonåren, insåg jag då jag skrev det autobiografiska första kapitlet till min bok.
Sedan mindes jag en händelse till från mina unga år.
NOT 1:
Det viljestyrda geniets hypotes är en starkare version av min viljestyrda intelligensens teori. Den senare säger ”bara” att samtliga medlemmar av mänskligheten skulle kunna öka sin intelligens väsentligt från sin nuvarande modesta nivå om de valde att anstränga sig. Medan den förra säger att de inte endast skulle kunna bli väsentligt mera intelligenta om de valde att anstränga sig – de skulle faktiskt alltihopa ha kunnat blivit genier om de hade valt att anstränga sig från en tillräckligt tidig ålder.
Eller för att uttrycka detta litet annorlunda.
Enligt den viljestyrda intelligensens teori är varje människas maximala potentiella intelligens vid födseln mycket hög – medan det viljestyrda geniets hypotes säger att varje människas maximala potentiella intelligens vid födseln är geniets dito! Hypotesen är starkare än teorin i den mening att hypotesen är ännu mera optimistisk om människornas potential än vad teorin är.
Jag har i en tidigare essä presenterat innehållet i min teori om ” den viljestyrda intelligensen ”. Det innehållet kan sammanfattas så här:
Den faktor som begränsar intelligensen hos den överväldigande majoriteten av människorna är deras fria vilja - inte generna eller miljön. Så det som förklarar människornas intelligens är i nästan samtliga fall deras egen fria vilja. Det är endast minoriteten människor som har utvecklat ett aktivt intellekt i den tidiga barndomen som kanske inte hade en chans att utveckla en ännu högre grad av intelligens än vad de har gjort. För nästintill samtliga medlemmar av mänskligheten gäller att de skulle kunna höja graden av sin egen intelligens i betydlig utsträckning om bara de brydde sig göra den erforderliga ansträngningen.
”Den viljestyrda intelligensens teorin” skiljer sig från ”den viljestyrda geniets hypotesen” på så vis att den senare gör ett starkare, mera extremt påstående – nämligen att samtliga medlemmar av mänskligheten som föds med en normal hjärna (m.a.o. denna hypotes gäller inte för t.ex. människor som har oturen att föddas med Down´s syndrom eller dylika handikapp) besitter vid födseln potentialen att utvecklas till ett geni som vuxen om de väljer att utveckla ett aktivt intellekt tidigt i barndomen ochom de sedan behåller sitt aktiva intellekt livet ut. (Denna hypotes saknar belägg – så den är egentligen bara en spekulation. Och en förhoppning!) Teorin däremot, understöds av en del belägg. [Not 1]
BELÄGGENS KUNSKAPSTEORETISKA FÖRUTSÄTTNINGAR
För att en vetenskapsman, eller i förekommande fall en intelligent lekman, ska kunna inducera en teori från verkligheten – måste hon varsebli beläggen själv. En rapport från någon annan människa om hennes påstådda varseblivningar duger inte. Ta exemplet Galileo. Galileo grundade sin induktion om att samtliga kroppar faller mot marken i samma takt, bortsett ifrån luftmotståndet (eller vattnets motstånd om de faller genom vatten, o.s.v.), från sina egna varseblivningar. Galileo lär ha släppt järnkulor som var olika tunga från en höjd och observerade att de lättare järnkulorna slog i marken samtidigt som de tyngre [Det finns olika uppgifter om detta, men klart är i alla fall att Galileo faktiskt utförde empiriska experiment av något slag om fallande kroppar.]. Galileo litade endast till sina egna varseblivningar. Vetenskapens utveckling hade fördröjts om Galileo blint hade litat på Aristoteles´ uppgift att tyngre objekt faller till marken fortare än lätta gör.
Så – för att jag ska kunna inducera den viljestyrda intelligensens teorin från verkligheten måste jag lita mig till mina egna personliga varseblivningar - inte någon annan människas rapporter om sina förmenta varseblivningar.
Vilka sorters varseblivningar skulle kunna komma ifråga? Eftersom min teori går ut på att ett fritt val - d.v.s. en händelse i en människas medvetande - orsakar vederbörandes intelligens, duger endast empiriskt belägg som är hämtad från någon människas medvetande.
Men – det enda medvetandet som en enskild människa kan varsebli direkt (medelst introspektion) är hennes eget. Så – jag befinner mig i den situationen att det enda empiriska fallet av viljestyrd intelligens ”in action” som jag kan förlita mig på är det som inträffade i mitt eget medvetande!
Det skulle inte vara möjligt för mig att anordna experiment med hundratals subjekt där jag mätte subjektens respektiva intelligens och frågade dem om vilka fria val de hade gjort och sedan slöt mig till en slutsats om valens samband med vederbörandes intelligens. Därför att - om jag frågade subjekten om de hade valt att utveckla ett aktivt eller ett passivt intellekt – hur skulle jag veta säkert att de svarade sanningsenligt?
Så – min teori bygger på ett och endast ett empiriskt fall. Nämligen mitt eget. Det ligger i min teoris natur att den omöjligen kan understödjas av mera än ett enda empiriskt fall i verkligheten. Och – jag kan aldrig någonsin göra min teori objektivt sannolik för någon endaste annan människa. Därför att när jag berättar om mina belägg för andra – hur ska de kunna veta säkert att beläggen verkligen finns/har funnits? (Kom ihåg att beläggen består uteslutande av händelser i mitt eget medvetande.)
Så antagligen kommer jag för alltid att förbli den enda individen som är övertygad om att min teori är sann (förutom om någon annan individ råkar inducera samma teori utifrån händelser i sitt medvetande). Jag har inte en snöbolls chans i helvetet att bevisa min teori för någon annan människa. Jag klarar inte ens av att bevisa min teoris riktighet för mig själv – då ett enda empiriskt fall inte duger som bevis! Min teori är dömd till att förbli endast möjligen - men med stor sannolikhet (i mina egna ögon) - överensstämmande med verkligheten. Den är dömd att för alltid bli en obevisad teori.
BELÄGGEN
OK, till saken. Vad består då mina empiriska belägg av?
Tanken att självaste intelligensen kunde vara viljestyrd slog mig för första gången då jag höll på att skriva en bok för ca. tio år sedan. Boken handlade om filosofi och psykologi. Titeln på boken var ”Bad Philosophy as a Cause of Psychosis” (boken var skriven på engelska och är ej utgiven ännu). Denna bok presenterade min idé att inflytandet av dåliga (d.v.s. felaktiga) filosofiska idéer på en persons liv kunde få vederbörande, i extrema och ovanliga fall, att utveckla en psykos. Jag använde mitt eget fall som empiriskt exempel och belägg. Jag led av schizofreni (d.v.s. en psykos) då jag var 18 och 19 år gammal. Jag var inskriven på Ulleråkers mentalsjukhus utanför Uppsala under en period på sammanlagt 15 månader under åren 1972 och 1973. Jag anser att min psykos orsakades av det skadliga inflytandet som ett antal falska filosofiska idéer, som jag hade matats med i skolan och i hemmet under barndomen, hade haft på min tillvaro.
När jag skrev ovannämnda bok började jag med att skriva ett långt autobiografiskt första kapitel, för att ge läsaren empiriskt underlag för min teori. Jag fick givetvis blicka tillbaka på mitt långa liv då jag skrev detta kapitel. Och då, när jag överblickade mitt tidigare liv och mindes händelser i min ungdom, slog det mig. Mina fria val då jag var ung hade haft en stor inverkan på mina efterkommande intellektuella prestationer som vuxen!
Det var enkannerligen två händelser i mitt medvetande som jag mindes och som orsakade att jag kom på min viljestyrda intelligensens teori.
DET FÖRSTA EMPIRISKA BELÄGGET
En händelse inträffade då jag var 13 år gammal och levde i USA. Jag kom ihåg att jag hade stått framför min bästa väns hus på våren eller sommaren av året 1967. Det var under eftermiddagen. Det var varmt och soligt. Jag hade knackat på hos min bästa vän därför att jag hade velat leka. Men ingen hade varit hemma. Så nu stod jag ensam utanför vännens hus och råkade börja fundera. Jag hade nämligen ingenting bättre att göra just då.
Jag tänkte på något som jag hade hört i söndagsskolan i den lokala lutheranska kyrkan. Pastorn som hade undervisat oss hade berättat om den kristna skapelsemyten – den där historien om att Gud hade skapat hela universum ur ett tomrum på bara sex dagar. (På den sjunde dagen vilade Gud istället för att fortsätta skapa, enligt berättelsen.) Jag funderade. Jag tänkte till mig själv ”Ingenting är ingenting. Den har inga attribut. Vilken del eller attribut av ingenting skulle kunna ge upphov till ljuset? Vilken del eller attribut av ingenting skulle kunna ge upphov till vattnet? Vilken del eller attribut av ingenting skulle kunna ge upphov till djuren och människan? Svaret slog mig efter en stunds funderande. Ingenting är just ingenting ! Den kan bara inte vara en orsak till någonting. Det som är bara är. Och det som inte är, är precis inget. Det existerar inte. Det som existerar kan inte uppstå ur en avsaknad av existens. Existensen bara är. Det är helt enkelt bara en ”brute fact” (som man skulle uttrycka det på engelska) att vårt universum existerar. Och vi kan inte förklara universums existens med referens till något utanför existensen - d.v.s. med referens till något som inte existerar.
Jag hade upptäckt existens axiomet oberoende av den grekiska filosofen Parmenides vid den späda åldern av 13! Jag kände en vag stolthet över min intellektuella bedrift. Men – jag såg ingen större signifikans hos min upptäckt. Jag tänkte till mig själv att jag hade kommit på ett utmärkt argument emot religion. Men jag följde inte upp min bedrift. Efter min upptäckt av existens axiomet lade jag av med att fundera över ”djupa” filosofiska frågor under många år. Det - mitt fria val att inte fundera vidare - det kan ha varit förklaringen till min modesta grad av intelligens under tonåren, insåg jag då jag skrev det autobiografiska första kapitlet till min bok.
Sedan mindes jag en händelse till från mina unga år.
NOT 1:
Det viljestyrda geniets hypotes är en starkare version av min viljestyrda intelligensens teori. Den senare säger ”bara” att samtliga medlemmar av mänskligheten skulle kunna öka sin intelligens väsentligt från sin nuvarande modesta nivå om de valde att anstränga sig. Medan den förra säger att de inte endast skulle kunna bli väsentligt mera intelligenta om de valde att anstränga sig – de skulle faktiskt alltihopa ha kunnat blivit genier om de hade valt att anstränga sig från en tillräckligt tidig ålder.
Eller för att uttrycka detta litet annorlunda.
Enligt den viljestyrda intelligensens teori är varje människas maximala potentiella intelligens vid födseln mycket hög – medan det viljestyrda geniets hypotes säger att varje människas maximala potentiella intelligens vid födseln är geniets dito! Hypotesen är starkare än teorin i den mening att hypotesen är ännu mera optimistisk om människornas potential än vad teorin är.
Comment