Announcement

Collapse
No announcement yet.

JImmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt - två ofilosofiska pragmatiker

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Visa
Clear All
new posts

 • JImmie Åkesson och Fredrik Reinfeldt - två ofilosofiska pragmatiker

  [Jag skrev denna artikel på debattsajten Newsmill på sommaren av år 2009.]

  Sverigedemokraten Jimmie Åkessons inlägg här på Newsmill, ”Jag är en fildelare”, avslöjar att han är samma sorts människa som Fredrik Reinfeldt och de övriga Moderata politikerna. D.v.s. han är en ofilosofisk och principlös pragmatiker. Och han är en ”second-hander” (en s.k. ”andra-hands-människa”), för att använda filosofen Ayn Rands term för en människa som saknar självständighet.

  Jimmie Åkesson försöker ställa in sig hos de moraliskt depraverade Piratpartisterna - på ett liknande sätt som Fredrik Reinfeldt försöker ställa in sig hos de moraliskt depraverade Socialdemokraterna. Han godkänner Piratpartiets idé att de ska vara tillåtet att fildela - på samma sätt som Reinfeldt godkänner Socialdemokraternas idé att Sverige skall vara en välfärdsstat.

  Varför kopierar Åkesson, respektive Reinfeldt, motståndarnas politik? Ett ytligt svar på denna fråga är ”För att vinna röster!”. Men varför försöker de vinna röster på just det sättet? Varför kan de inte framföra argument mot motståndarnas politik - istället för att bara kapitulera och själv acceptera de förmenta motståndarnas dåliga politik? Om de började göra intellektuellt motstånd skulle den svenska politiken bli till något meningsfullt - istället för att som nu bara vara ett futtigt spel och skenfäktning. Politiken skulle väl bara må bra av att handla om mot varandra stridande idéer? Men förklaringen till att vare sig Åkesson eller Reinfeldt för fram några argument att tala om är enkel. De har helt enkelt inga argument att komma med. Därför att de är ofilosofiska pragmatiker.

  Jimmie Åkesson skulle behöva skaffa sig filosofiska kunskaper för att kunna argumentera för idén om att det finns en äganderätt till immateriella värden - som t.ex. musik, filmer, romaner, patent o.s.v. För att kunna göra det skulle han behöva kunna förklara att förnuftet är roten till produktionen, d.v.s. att produktionen i grund och botten handlar om tänkande,och inte bara om blinda muskelrörelser. Och för att kunna förklara det skulle han behöva kunna förklara vad förnuftet består av, hur förnuftet och kunskaper kan vara objektiva, hur människor bildar giltiga begrepp, varför det radikala alternativet till subjektivismen inte är intrinsikalismen, varför människor kan ha säkra kunskaper trots att ingen av dem är ofelbar, o.s.v. För att kunna ta avstånd från den konkreta villfarelsen som heter fildelning skulle Jimmie Åkesson m.a.o. behöva en hel rationell filosofi. Han skulle behöva Ayn Rands filosofi: objektivismen. Men Jimmie Åkesson har antagligen inte läst ett enda seriöst filosofiskt verk i hela sitt liv.

  Därför nödsakas han att förnedra sig själv genom att ”låna” andras idéer. När man inte har några egna idéer att komma med måste man sno dem av andra. Och vilka idéer Åkesson snor!

  Hans ”lösning” på fildelningsproblemet stavas socialismen! I slutet av sitt inlägg skriver Åkesson nämligen ”Eller varför inte lösa det direkt över skattesedeln?”. Han vill alltså ha en liknande ”lösning” för Internet som den ”lösning” som Sveriges Radio utgör för radion och TV:n. Han vill tydligen att staten skall tvinga alla som har tillgång till Internet skall betala en avgift på, antagligen, några hundra kronor i månaden till staten. Sedan skall tydligen staten fördela dessa pengar till artisterna (och musikbolagen?). Man kan lätt gissa var det skulle sluta. Staten skulle få ännu mera makt över kulturen. På samma sätt som staten redan använder Sveriges Radio för att åstadkomma politiskt propaganda i radio och TV, skulle staten nu få maktmedel att använda mot musikindustrin och artisterna.

  Se vilka absurditeter bristen på filosofi åstadkommer hos några av Sveriges ledande pragmatiker, Åkesson och Reinfeldt!

  Jimmie Åkesson - han började sitt debattinlägg med att förklara att han är emot stöld av musik. Men han slutar inlägget med att förespråka socialismen inom musiksektorn. Hans ”lösning” på stölden från musikskaparna är ju blott och bart att förstatliga stölden - genom att låta staten stjäla pengar av samtliga Internetanvändare!

  Och Reinfeldt - han började sin politiska karriär genom att föresätta sig att erövra den politiska makten för att stoppa sossarnas socialism. Men hans ”lösning” blev till slut att erövra den politiska makten genom att krama och kopiera - sossarnas socialism! Så går det när man försummar jobbet att skaffa sig en filosofi innan man ger sig in i politiken.

  Och det är inte bara Åkesson och Reinfeldt personligen som är ofilosofiska pragmatiker. Hela partierna som heter Sverigedemokraterna och Moderaterna är ofilosofiska och pragmatiska.

  Sverigedemokraterna är grundade på primitiv, ofilosofisk främlingsfientlighet: ”Sverige åt svenskarna!”. Det är inte mycket till filosofi.

  Och Moderaterna är grundade på nästan lika primitiv, ofilosofisk konservatism. ”Traditioner och måttfullhet!”. Det är inte heller mycket till filosofi.

  Eftersom Sverigedemokraterna och Moderaterna är icke-intellektuella, stjäler de motståndarnas idéer vid behov. Vilket är nästan hela tiden. Det är bedrövligt.

  Om du, läsaren, vill göra en insats för att höja nivån på den svenska politiska debatten och därmed på politiken, skulle jag råda dig att själv skaffa dig en uttalad, rationell filosofi. Och att sedan sprida den filosofin runtom hela kulturen genom att tala ut i alla möjliga fora – insändarsidor, debattsajter på Internet, föredrag inom föreningar, o.s.v. Själv anser jag att den rationella filosofin som Sverige är i så desperat behov av idag är objektivismen. Ta gärna en titt på objektivismens ledande webbsajt – www.aynrand.org - och läs gärna några av filosofen Ayn Rands böcker – t.ex. Och världen skälvde (Timbro).

  Vi ses på barrikaderna!
  Last edited by henriku; 07-04-2020, 04:46 PM.
Working...
X